Wat is Maut en hoe bereken je dit?
Wanneer je in de transportsector zit en met de vrachtwagen door landen buiten Nederland moet rijden, kun je te maken krijgen met Maut. Dit is een bepaalde tol die geheven wordt voor zwaar vrachtverkeer dat gebruikmaakt van de tolwegen van een bepaald land. Maut wordt bijvoorbeeld geheven in Duitsland en meer landen door Toll Connect. Wil jij nu weten wat Maut is en hoe dit tolbedrag berekend wordt? Lees het hier in deze blog.
Wat is Maut?
Maut is een bepaalde tol die je voor al het zware vrachtverkeer in Duitsland betaalt, wanneer deze vrachtwagens rijden over de snelwegen waar tolheffing van kracht is. Maut wordt niet alleen in Duitsland geheven, ofschoon het een Duitse term is. Andere landen waar je Maut moet betalen op bepaalde wegen zijn:
- Zwitserland
- Oostenrijk
- Bulgarije
- Hongarije
- Frankrijk
De tolplicht geldt op alle autosnelwegen in Duitsland, inclusief de tankstations en parkeerplekken, rijkswegen en soms ook de federale wegen die binnen de bebouwde kom zich bevinden. Maut geldt niet voor personenauto’s en wordt geheven door organisatie Toll Connect.
Hoe kun je Maut berekenen?
Hoe wordt de hoogte van deze belasting voor vrachtwagens vastgesteld? Maut wordt sowieso geheven bij vrachtwagens, die zwaarder zijn dan 3.5 ton maximale toegestane massa. De hoogte van de tol wordt echter niet bepaald door het gewicht, maar door het aantal assen van de vrachtwagencombinatie en de Euronorm. Hoe schoner de vrachtauto rijdt, des te lager is de Maut die je moet betalen. Hoe wordt dit geregistreerd? In de vrachtwagen is vaak een kastje geïnstalleerd. Deze registreert hoeveel kilometer de vrachtwagen aflegt over de snelwegen vanaf de grens gezien en zo wordt de Maut berekend en belast. Bij deze berekening maakt het niet uit of de vrachtwagen leeg of volgeladen is.
Wijzigingen in het Maut beleid
De manier waarop deze tol wordt berekend en de hoogte van dit bedrag is aan veranderingen onderhevig. Dit is het gevolg van een aantal wetswijzigingen, waarvan de eerste op 14 juli 2023. In deze Mautänderungsgesetz werden nieuwe tarieven vastgesteld en werd bepaald dat er een CO²-heffing moest komen bovenop de tol. Voertuigen op aardgas zijn bovendien niet meer vrijgesteld van LKW Maut. Per 1 juli 2024 is daarbij het gewicht van de vrachtwagens gewijzigd. Nu moet er al tol betaald worden bij een maximale toegestane massa van 3.5 ton, waar dat voor 2024 nog 7.5 ton was. Als laatste wordt het nu berekend op basis van de maximum toegestane massa in plaats van het maximum toegestane totaalgewicht binnen de verschillende soorten transport.
De CO²-heffing
Daarnaast betaal je nu een CO²-toeslag boven op de tol als gevolg van de ontwikkelingen binnen de transport en logistiek, waarbij geprobeerd wordt een minimalisatie van milieuvervuiling te bewerkstelligen in de transportwereld. Deze toeslag bedraagt €200 per ton CO² die uitgestoten wordt op de rit. Hierdoor bestaat de Maut sinds 2023 uit vier kostenposten: de geluidshinder, de kosten van infrastructuur, de luchtverontreiniging en de CO²-heffing.
Wat moet je doen?
Wanneer je naar Duitsland gaat met de vrachtauto, dan moet je met Toll Collect contact opnemen. Deze organisatie deelt namelijk alle vrachtwagens automatisch in bij de duurste CO²-emissieklasse. Valt jouw vrachtwagen echter in een goedkopere klasse dan moet je zelf de juiste gegevens doorgeven aan de instantie. Op de website kun je ook nakijken onder welke klasse jouw truck valt.
Hoe betaal je Maut?
Wanneer je van tevoren weet dat je een traject moet rijden over wegen die vallen onder Maut, dan kun je die kilometers van tevoren al kopen. Je kunt kilometers kopen bij specifieke terminals, die je vindt bij tankstations en bij sommige grensovergangen. Je kunt ook alvast de Maut betalen op internet of via een tegoedrekening. Heb je nu vaker deze route of andere routes over belaste wegen? Laat dan een On Board Unit in de vrachtauto inbouwen. Deze OBU ter grootte van een kastje registreert automatisch het aantal gereden kilometers. Het tolkastje weet ook hoeveel van deze kilometers op Maut belaste wegen heeft plaatsgevonden. Deze kilometers worden doorgegeven aan Toll Connect met een antenne op de vrachtwagen. Per maand stuurt Toll Connect een factuur op van alle gereden kilometers op Maut wegen. Deze rekening betaal je vervolgens met automatische incasso of creditcard.