NIWO vergunning aanvragen

Heb je een transport- of koeriersbedrijf? Dan is het van belang dat je een NIWO vergunning aanvraagt. Met zo’n vergunning kun je namelijk aantonen dat je goederen mag vervoeren over de weg in opdracht van derden tegenover een betaling. Bij het aanvragen van een NIWO vergunning is het belangrijk om te onthouden dat een NIWO vergunning ook wel een Eurovergunning wordt genoemd. Meer informatie over de Eurovergunning kun je vinden op deze pagina. Lees vooral even verder als je erachter wilt komen hoe je een NIWO vergunning kunt aanvragen voor jouw transportbedrijf. Lees hier alvast welke soorten vrachtwagens je met je NIWO vergunning kunt besturen. 

Waarom een NIWO vergunning aanvragen?

Voor het beginnen van een transportbedrijf binnen Europa heb je een vergunning nodig. Deze vergunning wordt ook wel een vergunning voor beroepsvervoer genoemd. Het aanvragen van een NIWO vergunning is verplicht wanneer je in bezit bent van een auto of vrachtwagen die over een laadvermogen van 500 kilogram bezit. Het doel van zo’n NIWO vergunning is het voorkomen van oneerlijke concurrentie binnen Europa. Door middel van deze vergunning moeten alle transportbedrijven in Europa namelijk aan dezelfde regels en voorwaarden voldoen. Beschik je als transportbedrijf over een NIWO vergunning? Dan kun je in heel Europa opereren. Het is dan ook niet meer nodig om in andere landen vergunningen aan te vragen. Wil je meer weten over de NIWO vergunning? Je vindt alle informatie op deze pagina.

 

Meld je aan
chauffeur

Hoe kun je een NIWO vergunning aanvragen?

Voor het aanvragen voor een NIWO vergunning moet je een aantal zaken kunnen aantonen. Welke zaken dit zijn zullen we in het volgende kopje verder toelichten. Er wordt nu eerst verder ingegaan op de aanvraag van deze vergunning.

Het aanvragen van de NIWO vergunning kan via het NIWO- ondernemersloket worden gedaan. Nadat je de benodigde documenten hebt geüpload, zal de aanvraag in behandeling worden genomen. Het is ook mogelijk om een schriftelijke aanvraag te doen. Dit kan met een aanvraagformulier via e-mail of op papier. Het gehele aanvraagproces van deze vergunning kan 8 weken duren. Deze 8 weken gaan van start wanneer de benodigde documenten zijn opgestuurd. Wanneer je in bezit bent van een NIWO vergunning, zal er elke vijf jaar een inspectie plaatsvinden. Tijdens zo’n inspectie wordt er gekeken of jouw bedrijf nog voldoet aan alle kwaliteitseisen met betrekking tot deze vergunning. Deze inspectie namens de NIWO uitgevoerd. Voldoet je bedrijf aan alle kwaliteitseisen? Dan wordt de vergunning verlengd. Is dit niet het geval? Dan levert dit je bedrijf strafpunten op. Bij het behalen van vijf strafpunten zal de NIWO vergunning worden afgenomen.

Benodigdheden voor de NIWO vergunning aanvraag

Voor de aanvraag van de NIWO vergunning is het verplicht om een aantal documenten aan te leveren. Zo kun je als bedrijf aantonen dat je betrouwbaar bent en aan de voorwaarden voldoet. Hieronder sommen de documenten op die aangeleverd moeten worden als je de NIWO vergunning gaat aanvragen.

  • Een bewijs van de inschrijving van de onderneming bij de Kamer van Koophandel.
  • Een geldig legitimatiebewijs van de aanvrager.
  • Een verklaring van vakbekwaamheid
  • Een verklaring omtrent gedrag, deze mag maximaal 2 maanden oud zijn.
  • Een verklaring vanuit de gemeente waar het bedrijf gevestigd is. Uit deze verklaring moet blijken dat de bedrijfsruimte voldoet aan de eisen die worden gesteld.
  • Een vermogensopstelling of openingsbalans.

In sommige gevallen kan het zijn dat de NIWO meer stukken nodig heeft. Dit is afhankelijk van de situatie. Wanneer dit het geval is, zul je een e-mail krijgen waarin een verzoek staan om aanvullende stukken aan te leveren.

Vragen? Neem contact met ons op!

info@externevervoersmanager.nl
ondertekenen

Bestel hier de juiste documenten voor jouw NIWO aanvraag

Informatie pakket NIWO

€ 39,-

incl. btw
check
Goed geïnformeerd aan de slag met dit informatiepakket over de NIWO vergunning.
check
Dit pakket is geschreven door een ervaren vervoersmanager met een netwerk van transportbedrijven en vervoersmanagers.
Product kopen

Management-
overeenkomst

€ 59,-

incl. btw
wit check
Geaccepteerd door NIWO.
wit check
NIWO managementovereenkomst inclusief takenpakket en aansprakelijkheidsclausule.
wit check
Dit document is een Word document
Product kopen

Verklaring Inbreng Vakbekwaaheid

€ 39,-

incl. btw
check
Geaccepteerd door NIWO.
check
Verklaring inbreng vakbekwaamheid
check
Dit document is een PDF document.
Product kopen
overeenkomst

Wat zijn kost het aanvragen van een NIWO vergunning?

Aan de aanvraag van de NIWO vergunning zitten kosten. Deze kosten bedragen eenmalig €235,-. Dit zijn de kosten die worden gerekend voor het behandelen van je aanvraag. Het is belangrijk dat je vóór deze aanvraag beschikt over alle benodigde documenten. Wanneer dit niet het geval is, is het niet mogelijk om een aanvraag te doen.

Naast de kosten voor de NIWO vergunning aanvraag, komen er ook jaarlijkse kosten bij zo’n vergunning kijken. Zo rekent de NIWO een jaarlijkse heffing per vergunning. Deze heffing bedraagt €23,70.

Op een andere manier een NIWO vergunning krijgen?

Het is niet mogelijk om een NIWO vergunning op een andere manier te krijgen dan het aan te vragen. Er wordt regelmatig gedacht dat je een NIWO vergunning kunt huren, maar dit is niet het geval. Je kunt enkel en alleen een NIWO vergunning krijgen wanneer je voldoet aan alle kwaliteitseisen.

Desondanks is het wel mogelijk om iemand in te huren die ervoor kan zorgen om aan één kwaliteitseis van de NIWO vergunning te doen. Dit is namelijk het inhuren van iemand die aangewezen kan worden als een vakbekwaam persoon en bezit over een vakbekwaamheidsdiploma. Niet ieder transportbedrijf beschikt over zo’n persoon, het is daarom ook mogelijk om een externe vervoersmanager in te huren. Wij van Externe Vervoersmanager kunnen jou helpen aan een externe vervoersmanager. Dit hebben wij te danken aan ons landelijke netwerk aan vervoersmanagers. Wil je meer weten over ons of wil jij graag een vervoersmanager inhuren? Neem dan een kijkje op onze website of neem vrijblijvend contact met ons op!