27 oktober 2023

Jouw eigen transport bedrijf beginnen

transport bedrijf beginnen

De transportindustrie in Nederland biedt tal van kansen voor ondernemers die hun eigen transportbedrijf willen starten. Het opzetten van een transportbedrijf kan een spannende onderneming zijn, want het vereist de juiste planning en uitvoering. Deze blog zal je op weg helpen door te kijken naar hoe jij je eigen transport bedrijf kunt beginnen.

Twee soorten transport

Je kunt als ondernemer in dienst zijn van een derde partij en voor die organisatie de goederen transporteren van A naar B. Dit staat bekend als het beroepsgoederenvervoer. Start je jouw transportbedrijf in deze branche, dan moet je bij de NIWO een Eurovergunning aanvragen bij een wagen met een laadvermogen zwaarder dan 500 kilogram. Onze tip: regel een externe vervoersmanager, die je helpt met deze aanvraag. Klik op de link om een externe vervoersmanager te vinden.

Wanneer je een bedrijf gaat starten en daarvoor zelf het vervoer van eigen goederen regelt, heb je geen vergunningplicht. Je hoeft je kortom niet te registreren, maar je moet wel kunnen aantonen dat het om eigen vervoer gaat.

eigen transportbedrijf starten

Wat heb je nodig om een transport bedrijf te beginnen?

Een van de eerste stappen bij het opzetten van een transportbedrijf is het kiezen van het juiste voertuig. Dit hangt sterk af van het type transport dat je wilt aanbieden. Voor koeriersdiensten kan een bestelwagen voldoende zijn, terwijl bij goederentransport een vrachtwagen beter is. Lees hier meer over de verschillende soorten vrachtauto’s, die er zijn.

Een tweede vereiste zijn de geschikte diploma’s. Wanneer je een transport bedrijf wilt beginnen, moet je het vakdiploma Ondernemer Beroepsgoederenvervoer over de weg hebben. Je doet hierbij examen in zes modules en het CBR neemt deze examens af. Dit diploma heb je ook nodig voor de aanvraag van je NIWO-vergunning.

Eurovergunning

Een NIWO-vergunning, ook bekend als de Eurovergunning, is een vergunning die nodig is voor Nederlandse transportbedrijven die actief zijn in het beroepsgoederenvervoer over de weg. De NIWO-vergunning wordt uitgegeven door de NIWO, die verantwoordelijk is voor het toezicht op en de regelgeving van transportbedrijven in Nederland. Het doel van deze vergunning is om ervoor te zorgen dat transportbedrijven voldoen aan wettelijke eisen en normen met betrekking tot transportveiligheid, eerlijke concurrentie, en de naleving van arbeidsomstandigheden. Om in aanmerking te komen voor een NIWO-vergunning, moeten transportbedrijven voldoen aan bepaalde criteria en voorwaarden:

 • Kredietwaardigheid
 • Vakbekwaamheid
 • Betrouwbaarheid
 • Reële vestiging

Wil je jouw NIWO-vergunning snel geregeld hebben? Klik dan op deze link.

transportbedrijf starten

Hoe moet je een transportbedrijf starten?

Als je een transport bedrijf wil beginnen, kun je de volgende stappen ondernemen om succesvol van de grond te komen met je organisatie:

 • Kies de juiste rechtsvorm voor je bedrijf.
 • Registreer je bedrijf bij de KVK.
 • Regel je administratieve zaken, zoals factureringen.
 • Kijk in welke niche je wilt werken.
 • Zorg voor een degelijk wagenpark.
 • Sluit een transportverzekering af.
 • Voor je transporten gebruik je de AVC voor binnenlands of CMR voor buitenlands transport.
 • Zorg dat je de juiste vergunningen op zak hebt.
 • Zorg voor een goede website voor de klantenverwerving. Maak een e-mailadres aan en maak genoeg reclame.

Kosten om eigen transportbedrijf te starten

Om aan de kredietwaardigheidseis te voldoen, moet je minstens €9.000 aan eigen vermogen hebben. Dit geldt alleen voor je eerste voertuig. Voor elk voertuig hierna heb je een extra €5.000 nodig. Om aan de overige eisen te voldoen, heb je de volgende zaken nodig:

 • Betrouwbaarheidseis: een Verklaring Omtrent Gedrag.
 • Vakbekwaamheidseis: je behaalt de 6 examens. Of je huurt via ons een externe vervoersmanager
 • Reële vestigingseis: een KvK inschrijving op een locatie binnen Nederland.

Voor het beginnen van een transport bedrijf is het belangrijk dat je op de hoogte bent van alle trends en ontwikkelingen. Wil je meer weten over de trends en ontwikkelingen binnen de transport en logistiek? Lees dan deze blog!

Terug naar nieuwsoverzicht