NIWO vergunning

NIWO is een afkorting voor Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie. De NIWO verleent vergunningen voor wegtransport. Op deze pagina vertellen wij meer over wat een NIWO vergunning precies inhoudt, waar je deze kunt halen of eventueel huren en wat de kosten zijn die komen kijken bij het aanvragen en onderhouden.

Wat is een NIWO vergunning

Een NIWO vergunning is bestemd en zelfs verplicht voor transportbedrijven met een laadvermogen van meer dan 500 kilogram. Onder deze transportbedrijven vallen bedrijven die zich bezig houden met beroepsgoederenvervoer. Iemand die een transportbedrijf wil beginnen dient eerst een NIWO vergunning aan te vragen. Met deze vergunning kun je vergunningen halen voor één of meerdere voertuigen en mag je producten vervoeren binnen de Europese Unie. Wil je buiten de Europese Unie vervoeren, dan heb je een CEMT-vergunning nodig.
Meld je aan
Rijden

NIWO vergunning halen

Wil je graag zelf een NIWO vergunning voor je bedrijf halen, dan dient het bedrijf aan meerdere eisen te voldoen, namelijk;

1. Betrouwbaar

Als eerste dien je aan te tonen dat het bedrijf betrouwbaar is. Dit is mogelijk door middel van een VOG, ofwel Verklaring Omtrent het Gedrag. Deze verklaring is te verkrijgen via het ministerie van Veiligheid en Justitie. Is je bedrijf een V.O.F. of een B.V., vraag dan een VOG voor rechtspersonen aan. Is het een eenmanszaak, dan vraag je een VOG voor natuurlijke personen aan.

2. Vakbekwaam

Een manager binnen een vervoersbedrijf geeft leiding aan werkzaamheden binnen het vervoer en dient hier vakbekwaam voor te zijn. De vakbekwaamheid kan worden aangetoond met een relevant diploma. Dit diploma wordt verstrekt door het CBR, na het behalen van de zes examens. Zijn er meerdere leidinggevenden binnen een bedrijf, dan dient minimaal één van deze mensen over het diploma te beschikken.
Daarnaast dient de leidinggevende binnen de Europese Unie te wonen. Het is zowel mogelijk om als eigenaar over het diploma te beschikken als om een persoon aan te nemen die het diploma heeft.
De NIWO is in staat om onderzoek te doen naar het feit of de persoon met het diploma daadwerkelijk leiding geeft. Het is daarom belangrijk om deze regel altijd na te komen.

3. Kredietwaardig

Het bedrijf dient over voldoende financiële middelen te beschikken om kredietwaardig te zijn. Zo dient het bedrijfskapitaal minimaal 9000 euro te zijn voordat er een voertuig ingezet mag worden. Voor elk voertuig dat het bedrijf heeft wordt er 5000 euro bij de benodigde 9000 aan bedrijfskapitaal opgeteld. Het bedrijfskapitaal kan zowel in de vorm van een achtergestelde lening als eigen vermogen zijn.
Aantonen of je bedrijf kredietwaardig is kan via een balans inclusief een betuiging en/of financiële verklaring van een accountant.

4. Vestiging

Als laatste dient een bedrijf over een vestiging in Nederland te beschikken.Wil je meer weten over de eisen waaraan het bedrijf moet voldoen voor een NIWO vergunning, lees dan hier verder; NIWO vergunning eisen.

NIWO vergunning huren

Zoals eerder al kort benoemd is het ook mogelijk om een persoon van buitenaf aan te nemen om te helpen binnen het bedrijf als extern vervoer manager. Deze persoon geeft leiding aan alle activiteiten die met vervoer te maken hebben binnen het bedrijf. Dit zijn meestal taken zoals overzicht houden op het onderhoud van de voertuigen en de rij- en rusttijden van alle chauffeurs binnen het bedrijf.
Het is belangrijk dat de externe vervoersmanager en eigenaar van het bedrijf het goed met elkaar kunnen vinden aangezien de externe vervoersmanager een officiële volmacht krijgt over alle activiteiten. Lees hier meer over de taken en bevoegdheden van een externe vervoersmanager.

Ben je voor jouw bedrijf op zoek naar een externe vervoersmanager, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij beschikken over een groot netwerk aan externe vervoersmanagers binnen Nederland, waardoor er altijd wel een match te vinden is met een persoon dicht bij de locatie van jouw bedrijf. Daarnaast weten wij als geen ander welke documenten je nodig hebt voor een NIWO vergunning omdat we dit proces zelf al meerdere keren hebben moeten doorlopen.

Je kunt geheel vrijblijvend een aanvraag bij ons doen, wij nemen daarna contact op om alle mogelijkheden te bespreken. Zijn er nog overige vragen, dan kun je altijd naar ons mailen.

Vragen? Neem contact met ons op!

info@externevervoersmanager.nl
Invullen

Bestel hier de juiste documenten voor jouw NIWO aanvraag

Informatie pakket NIWO

€ 39,-

incl. btw
check
Goed geïnformeerd aan de slag met dit informatiepakket over de NIWO vergunning.
check
Dit pakket is geschreven door een ervaren vervoersmanager met een netwerk van transportbedrijven en vervoersmanagers.
Product kopen

Management-
overeenkomst

€ 59,-

incl. btw
wit check
Geaccepteerd door NIWO.
wit check
NIWO managementovereenkomst inclusief takenpakket en aansprakelijkheidsclausule.
wit check
Dit document is een Word document
Product kopen

Verklaring Inbreng Vakbekwaaheid

€ 39,-

incl. btw
check
Geaccepteerd door NIWO.
check
Verklaring inbreng vakbekwaamheid
check
Dit document is een PDF document.
Product kopen
Bedrijf

NIWO vergunning kosten

Er zijn meerdere antwoorden op de vraag ‘’hoeveel kost een NIWO vergunning’’. De kosten worden opgedeeld in 3 verschillende varianten, namelijk; eenmalige kosten, maandelijkse kosten en jaarlijkse kosten

Eenmalige kosten

Het aanvragen van een NIWO vergunning kost je 235 euro. Dit is alleen al om een aanvraag te laten behandelen. Wil je graag een aanvraag doen, dan dien je vooraf over de benodigde financiële documenten te beschikken. Heb je deze niet gereed, dan kan de NIWO jou helaas niet verder helpen.

Maandelijkse kosten

Heb je de NIWO vergunning binnen gekregen én huur je een externe vervoersmanager in? Dan zul je maandelijks een rekening ontvangen voor de werkzaamheden die verricht zijn. Deze kosten zijn vooraf besproken en vastgelegd. Om hierbij te helpen heeft de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie een aantal richtlijnen opgesteld die zorgen voor een reële vergoeding van de externe vervoersmanager.

Jaarlijkse kosten

De Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie vraagt één keer per jaar een heffing van 23 euro en 70 cent. Deze heffing wordt gevraagd per vergunning.