Eurovergunning

Voor ieder transport- en koeriersbedrijf is het hebben van een eurovergunning verplicht. Met deze vergunning kun je aantonen dat je tegen betaling goederen mag vervoeren over de weg, in opdrachten van derden. De Eurovergunning staat vaak ook bekend als de NIWO-vergunning. Op deze pagina lees je wanneer de eurovergunning voor jouw onderneming verplicht is, welke vereiste documenten nodig zijn en hoe je de NIWO Eurovergunning kunt aanvragen!

Wat is een Eurovergunning?

Wanneer je binnen Europa een onderneming als beroepsvervoerder wil beginnen, heb je een vergunning voor beroepsvervoer nodig. Dit geldt wanneer je in het bezit bent van een auto of vrachtwagen met een laadvermogen van meer dan 500 kilogram. Deze vergunning wordt de Eurovergunning, of NIWO vergunning genoemd. De Eurovergunning is ervoor bedoeld dat ieder land binnen de Europese Unie voldoet aan dezelfde regels en dat er geen oneerlijke concurrentie ontstaat. Wanneer je dus in bezit bent van een geldige Eurovergunning in Nederland, kun je in de hele EU opereren zonder daar een aparte vergunning voor te moeten aanvragen. Lees hier welke vrachtwagens je op de Nederlandse en Europese wegen vindt

Het aanvraagproces van een Euro vergunning kan tot 8 weken duren. Dit proces gaat van start nadat je alle gevraagde documenten op een juiste manier hebt aangeleverd. Nadat je de Eurovergunning hebt ontvangen, kun je meteen de weg op als geldig beroepsvervoerder! Elke vijf jaar vindt er een inspectie namens de NIWO plaats om te bepalen of het bedrijf nog voldoet aan de kwaliteitseisen voor de vergunning, hierna kun je weer verlengen. Wanneer er niet aan de eisen voldaan wordt, levert je dit een strafpunt op. Bij vijf strafpunten wordt de vergunning per direct ingenomen.

Meld je aan
vrachtwagen chauffeur

Welke vereiste documenten dien je aan te leveren?

Om in aanmerking te komen voor een Eurovergunning moet het bedrijf aan een aantal voorwaarden voldoen. Allereerst moet je kunnen aantonen dat je bedrijf betrouwbaar is. Ten tweede dien je kredietwaardig te zijn. Ten slotte dient je onderneming vakbekwaam te zijn: het bedrijf moet minimaal één persoon in dienst hebben die beschikt over een vakbekwaamheidsdiploma.

Bij het aanvraagproces van een Eurovergunning dien je de volgende documenten te kunnen aanleveren:

  • Een geldig legitimatiebewijs van de aanvrager
  • Een bewijs van inschrijving van je onderneming (Kamer van Koophandel)
  • Een verklaring omtrent gedrag (VOG)
  • Een openingsbalans of vermogensopstelling
  • Een verklaring van inbreng vakbekwaamheid
  • Een verklaring van de gemeente waar het bedrijf gevestigd is, waaruit blijkt dat de bedrijfsruimte voldoet aan de eisen die gesteld worden aan een NIWO-bedrijf

De aanvraag van een Eurovergunning

Nadat je de benodigde documenten hebt verzameld, kun je de Eurovergunning aanvragen. Dit kun je online doen via een aanvraagloket. Hier kun je de documenten uploaden en wordt je aanvraag in behandeling genomen.

De kosten van de NIWO Eurovergunning bedragen €235,- voor een nieuwe vergunning. Een verlenging kost €120,-. Daarnaast betaal je €25,- per vergunning bewijs. De behandeling van een aanvraag duurt, zoals eerder benoemd, maximaal 8 weken na aanvraag. Wanneer blijkt dat enkele documenten ontbreken, of niet juist zijn ingevuld, wordt de behandeling stilgezet. Pas als de juiste documenten worden aangeleverd, wordt de behandeling van de Eurovergunning aanvraag hervat.

Vragen? Neem contact met ons op!

info@externevervoersmanager.nl
ondertekenen

Bestel hier de juiste documenten voor jouw NIWO aanvraag

Informatie pakket NIWO

€ 39,-

incl. btw
check
Goed geïnformeerd aan de slag met dit informatiepakket over de NIWO vergunning.
check
Dit pakket is geschreven door een ervaren vervoersmanager met een netwerk van transportbedrijven en vervoersmanagers.
Product kopen

Management-
overeenkomst

€ 59,-

incl. btw
wit check
Geaccepteerd door NIWO.
wit check
NIWO managementovereenkomst inclusief takenpakket en aansprakelijkheidsclausule.
wit check
Dit document is een Word document
Product kopen

Verklaring Inbreng Vakbekwaaheid

€ 39,-

incl. btw
check
Geaccepteerd door NIWO.
check
Verklaring inbreng vakbekwaamheid
check
Dit document is een PDF document.
Product kopen
deal

Eurovergunning geweigerd?

Het kan natuurlijk voorkomen dat het verzoek van een Eurovergunning wordt geweigerd. Je bent niet in het bezit van de juiste documenten, of hebt geen vakbekwaam personeel in dienst. Betekent dit nu dat je je bedrijf als beroepsvervoerder niet kan uitvoeren? Nee, hier komt de Externe Vervoersmanager naar voren! Een Externe Vervoersmanager is verantwoordelijk voor het beheer van vervoersactiviteiten. Wij zijn in het bezit en hebben veel kennis van de vereiste Eurovergunning, hierdoor zijn wij de perfecte match voor transportbedrijven!

Ben je in het bezit van een Euro vergunning en wil jij je aansluiten bij een netwerk waar je ingehuurd kan worden als Externe Vervoersmanager? Ook dan kun je bij ons terecht! Vul ons inschrijfformulier op deze pagina in en wij zullen zo snel mogelijk contact met jou opnemen om de mogelijkheden te bespreken. Heb je meer vragen over de NIWO Eurovergunning? Op deze pagina vind je meer informatie.

Voor overige vragen over de Externe Vervoersmanager kun je eenvoudig contact met ons opnemen via mail. Twijfel niet om te vragen, wij staan klaar voor jou!